Få mere ud af dit TV


Har du købt en fladskærm, sat det til signalet og strømmen og ikke gjort yderligere? Så kan du bruge vores tips til at få mere ud af dit TV. I denne artikel tager vi fat på lyden, som er et ofte overset kapitel, selv om lyden er lige så vigtig som et godt billede. Og har du husket forsikringen?

TV i dag er typisk meget slanke fladskærme, og det giver ikke meget plads til indbyggede højttalere af god kvalitet. Spørgsmålet er: Vil du have bedre lyd, er det så nok med en såkaldt soundbar eller skal du gå hele vejen og vælge surround sound?


Soundbar

En soundbar har typisk form som en lang planke, du placerer under dit TV. Den kan forbedre lyden fra en fladskærm dramatisk og vil ofte være mindst lige så god som lyden fra tidligere tiders TV med store, indbyggede højttalere. Dertil kommer, at en soundbar kan opfylde mange andre funktioner end "bare" at sætte lyd til TV-billedet.

Den enkle tilslutning til dit TV kan foregå traditionelt via et kabel, men en soundbar kan også bruges via Wi-Fi eller Bluetooth, og så kan den fungere som højttaler for musik og radio. Hvis du vælger en soundbar fra fx Sonos, Libratone eller lignende producenter, så kan den forbindes med andre højttalere i boligen og styres via en app.


Surround sound

Med et surround sound-anlæg bliver du som seer – som navnet siger – omringet af lyd. Et surround sound-system består typisk af en centerhøjttaler ved dit TV, to fronthøjttalere og to baghøjttalere, som er placeret i stuens hjørner. I forhold til en soundbar får du med surround sound en oplevelse af at sidde "midt i filmen", da lydsystemet kan gengive musik, tale og effekter med en fascinerende, rumlig effekt.

Du kommer med andre ord tættere på en egentlig biografoplevelse i sofaen. Ulempen er naturligvis de flere højttalere og den typisk noget mere besværlige opsætning og installation. Lydoplevelsen afhænger både af højttalernes placering og af rummets akustik, så det kræver lidt mere tid og opmærksomhed at få hele oplevelsen.


Stjæler snavset billedet?


De færreste lægger mærke til det, men med tiden kommer der snavs og støv på selv det mest avancerede moderne TV. I gamle dage var TV-skærmene af glas og var derfor nemme at rengøre, men hvad med moderne fladskærme? De kan være magneter for støv, men hvad er egentlig det bedste at gøre dem rene med?


Anskaf dig en mikrofiberklud

Du kommer langt med en mikrofiberklud til at rengøre TV-skærmen. Så undgår du ridser på skærmen, som i dag er langt mere ømfindtlig end traditionelle glasskærme. Vær opmærksom på, at dine almindelige rengøringsklude kan indeholde rester af rengøringsmiddel, så de er ikke optimale til en moderne fladskærm.


Brug eventuelt lidt rent vand

Mens støv går væk ved aftørring med mikrofiberkluden, kan det være lidt mere genstridigt med fx fingeraftryk. Her kan du bruge en lille mængde rent vand, som du kommer på din klud, ikke på TV-skærmen. Pas på, at du ikke presser for hårdt. En moderne fladskærm skal behandles varsomt.


Er pletterne mere genstridige?

Som nævnt skal du ikke presse hårdt på skærmen for at få de sidste, genstridige pletter fjernet. Du kan i stedet fugte kluden med lidt vand og tørre skærmen af. Dernæst kan du anvende skærmrens for at fjerne det sidste. Bemærk: Kom ikke skærmrens direkte på TV-skærmen, men i stedet på kluden før du tørrer skærmen.


Det skal du være opmærksom på...

Det siger sig selv, at du skal slukke for dit TV, før du rengør skærmen. Men det er også en god idé at lade det køle helt af, før du går i gang. Statisk elektricitet holder på støvet, og den aftager efterhånden, som dit TV bliver afkølet.


Tilbage til > Gode råd